ChsFurby

Chovatelská stanice křečíků džungarských a křečíků čínských

Poptávka po křečcích a období páření křečíků

05.08.2023


Už jsou to 2 roky co mám ChS a za tu dobu jsem jako chovatel vypozorovala hodně. Dnes se chci zaměřit na dvě témata, která spolu souvisí a to poptávka po křečcích a období páření křečíků.

 

 

 

♥ Poptávka po křečcích.

Největší zájem o pořízení křečíka je od konce léta do konce jara. Nejvíce mi lidé píší, že chtějí křečíka pro děti jako dárky na Vánoce, k narozeninám, svátkům a k vysvědčením. S čímž já osobně nesouhlasím. Nejhorší období je od června do srpna, kdy děti mají velké prázdniny a jsou dovolené. Ano, v tomto případě je pochopitelné, že si nebudu pořizovat křečíka, když jedu pryč a nebudu mít dostatek času se o něj řádně postarat. 

♥ Období páření křečíků

Křečci, stejně jako většina živočichů na této planetě, mají toto období od jara až do podzimu, v období zimy jsou většinou líní. Ale ano, v „zajetí“ jsou občas výjimky, kdy mládaťa jsou. Po mém zkoumání jsem zjistila, že pokud džungarský křeček získá zimní srst, nemá o páření zájem.

♥ Co z těchto témat vyplívá?

V období zimy, kdy je zájem (lidé jsou doma a je čas na starání se o zvířátko), my chovatelé moc křečíků nemáme. Za to v létě je to přesný opak. Chovatelům se narodí spousta křečíků o které není zájem (důvody jsou psány výše).Tímto chci jen poukázat na problematiku, která se nedá úplně vyřešit. Křečíky zkrátka nepřinutím v zimě k rozmnožování a nepřinutím ani budoucí majitele, aby v létě nejezdili na dovolenou.

♥ Proč neplánujete vrhy podle zájmu lidí?

Protože matka příroda. Ano, do menší míry to jde, ale brzy stejně zjistíte, že vaše plány nevyjdou podle vašich představ. Tak to nemá úplně smysl a občas jsme rádi, když se nějaká mláďata narodí. Hlavně když potřebujeme udržovat své linie.

♥ Proč toto téma tedy řešíme, když není jak pomoct?

Jde mi spíše o uvedení do reality. Přijde mi, že toto si v dnešní uspěchané době moc lidí neuvědomuje. Můžete například pomoci tím, že s touto myšlenkou budete pracovat. Pokud budete chtít křečíka v zimě a žádný nebude, zkuste si počkat do jara a ne letět rovnou do zverimexu (opět téma, které tu řešit nechci). Když bude období léta a velkých prázdnin zkuste si naplánovat, kdy už budete převážně doma a můžete se o křečíka starat. Největší pomoc, kterou můžete udělat, je si vzít do péče starší mládě, které se narodilo před prázdninami. Hodně lidí se starších mláďat bojí, že se nedají už tolik vymazlit k obrazu svému. OMYL. Při správném přístupu, bude křečík v jakémkoli věku miláček. Hlavně starší mláďata jsou relativně klidnější než mladší.

Děkuji vám za přečtení. Neberte to nijak ofenzivně, spíše jen pro zamyšlení.

Lásku křečíkům